Dostępność bułek bezglutenowych

Dostępność bułek bezglutenowych

Niektórzy z nas nie mogą spożywać produktów, które zawierają gluten. Są to głównie osoby, które chorują na celiakię, mają alergię lub nietolerancję na gluten. Osoby te, niestety muszą zwracać szczególną uwagę na to, co spożywają. Nie mogą one spożywać wielu zbóż i produktów które je zawierają. 

Pyszny smak bułek bezglutenowych

bułki bezglutenoweOsoby, które nie mogą spożywać glutenu mają zawężone pole wyboru produktów. Na szczęście żywność bezglutenowa jest już dostępna w coraz większym asortymencie w wielu supermarketach, dyskontach, sklepach internetowych, a nawet małych, osiedlowych sklepikach. Problem polega na tym, że często taka bezglutenowa żywność (a w szczególności pieczywo) nie smakuje tak dobrze jak ta tradycyjna, jest sporo droższa, a składy takich produktów zawierają mnóstwo chemii i niepotrzebnych składników. Oczywiście, możemy kupić np. pyszne i zdrowe pieczywo bezglutenowe. Powstaje coraz więcej piekarni, które zajmują i specjalizują się w wypieku takiego rodzaju pieczywa. Niestety, nie są one we wszystkich miastach, choć powoli się to zmienia. Możemy w takich miejscach zakupić np. bułki bezglutenowe. Jeśli nie mamy dostępu do takiej piekarni, lub po prostu lubimy sami przygotowywać pieczywo warto nauczyć się samodzielnie je piec. Możemy samodzielnie upiec różne rodzaje chleba, bułek czy nawet drożdżówek czy pączków. Do wypieku takich produktów wybierzmy mąki bezglutenowe (są również takie specjalne do wypieku pieczywa), mąki owsianej, ryżowej czy gryczanej. Warto poszukać przepisów, których jest coraz więcej na stronach internetowych. Wykonanie takich np. bułeczek nie jest skomplikowane czy drogie. Warto jednak znaleźć na nie dobry przepis, który będziemy mogli łatwo i szybko wykonać. Warto przygotowywać takie produkty samodzielnie, ponieważ wówczas mamy pewność, że nie są one naszpikowane chemią, nie mają glutenu (którego śladowe ilości mogłyby się pojawić podczas ich wypieku w tradycyjnej piekarni), są zdrowe i smaczne. 

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. Pomimo tego, że asortyment produktów bezglutenowych w sklepach ciągle się powiększa, trudno jednak kupić dobre pieczywo bezglutenowe. W większych miastach spotkać możemy specjalne piekarnie, które specjalizują się w wypieku takich produktów. Jeśli jednak nie mamy takiej obok siebie warto upiec pieczywo samodzielnie.

Close Menu