Gdzie sprawdza się odzież jednorazowa?

Jednorazowa odzież swoje zastosowanie odnajduje w wielu branżach. Spotkasz ją zarówno w gastronomii, w szpitalach, gabinetach kosmetycznych, laboratoriach czy zakładach przemysłowych. Jednym słowem wszędzie tam, gdzie konieczne jest zachowanie szczególnych wymagań związanych z higieną i sterylnością.

Zastosowanie odzieży jednorazowej

odzież jednorazowaW skład odzieży jednorazowej wchodzi wiele elementów. Ważne jest nie tylko zabezpieczenie rąk, ale całego ciała łącznie z głową. W przypadku branż, w których pracownik narażony jest na działanie związków chemicznych, odzież jednorazowa jest niezwykle ważna. Dzięki niej bezpośredni kontakt ze związkami organicznymi i nieorganicznymi jest znikomy. Przejdźmy jednak do branży, która jest znacznie bliższa większości z nas niż laboratoria czy fabryki, czyli gastronomia. Wyobraź sobie kucharza. Jaka postać pojawia się przed Twoimi oczami? Jako, że pracownik ma kontakt z produktami, które trafiają na talerze klientów, on także musi zachować wymagania higieniczne. Dlatego też na jego głowie powinien znajdować się jednorazowy czepek, który ochrania produkty spożywcze przed włosami. Nikt przecież nie chce dostać dania z nieco dziwnym dodatkiem w postaci włosa szefa kuchni. Co jednak czyni odzież jednorazową elementem w pełni higienicznym? Jest to materiał użyty do jej produkcji. W tym celu wykorzystywana jest najczęściej folia HDPE, a także polipropylen. W przypadku tego drugiego podczas produkcji powstaje fizelina stosowana do szycia czepków, fartuchów laboratoryjnych czy ochraniaczy na obuwie.

Jak sama nazwa wskazuje odzież jednorazową nie powinniśmy wykorzystywać wielokrotnie. Jest to szczególnie istotne kiedy charakter pracy zmusza nas do kontaktu z klientem. Jako, że niektórzy w odzieży ochronnej spędzają cały dzień, priorytetem stała się produkcja odzieży, która nie będzie powodowała dyskomfortu podczas wykonywanej pracy.