Jakie kwiaty są jadalne?

Z kwiatami jadalnymi kojarzą nam się często wykwintne dania serwowane w najlepszych restauracjach, bo raczej na co dzień nie kupujemy kwiatów i nie wykonujemy z nich dań, chyba że ktoś bardzo lubi gotować. Wszyscy wiemy, że kwiaty nie służą tylko do ozdoby i spokojnie można je jeść (oczywiście nie wszystkie), jednak nie wszyscy wiedzą, jakie są to kwiaty? Czy wymagają one specjalnej uprawy, by nadawały się do spożycia? Na te pytania i inne, odpowiedzi w tekście poniżej.

Gatunki kwiatów jadalnych

kwiaty jadalneJeśli chodzi o kwiaty jadalne, jest wiele gatunków, które można bez obaw jeść i nie doświadczymy po nich żadnych dolegliwości trawiennych, a wręcz przeciwnie, na wiele problemów mogą pomóc. Niektóre kwiaty są jak zioła, mają medyczne właściwości, to dobro prosto z natury. Niektóre kwiaty mają zbawienny wpływ na naszą skórę, np. róża. Hydrolaty różane czy nawet kremy z wyciągiem z róży mają zbawienne właściwości nawilżające. Inne natomiast dobrze działają od wewnątrz naszych organizmów. Jakie więc roślinki z powodzeniem możemy umieścić na naszym talerzu? Do najpopularniejszych należą między innymi polskie bratki, które pięknie się prezentują i dodają potrawie charakteru i elegancji. Nie wszyscy także wiedzą, ze bazylia, którą tak często dodajemy do naszych posiłków, choć nie tak często jak Włosi, może również być jedzona. Mówimy w tym przypadku o kwiatkach bazylii, a nie o samych liściach, przypominają one nieco lawendę. Do innych jadalnych gatunków zaliczamy również bergamotkę czy nawet chryzantemę. Ta ostatnia może charakteryzować się nieco gorzkawym posmakiem. Należy więc obchodzić się z tym kwiatkiem ostrożnie. Do jeszcze innych jadalnych kwiatów zaliczamy między innymi te z rodziny fiołków. Są one słodkie, więc idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów. Nie należy również zapominać o nagietku, kwiatach rukoli, jaśminie, lawendzie, werbenie, kwiatach i kwiatach cytrusowych.

Może dla niektórych osób kwiaty na talerzu to swego rodzaju fanaberia, jednak wśród niektórych narodowości, kwiaty jadalne to nieodzowna część pewnych potraw. Składnik niczym nieróżniący się od jajek czy mąki, którego nie można pominąć. W Polsce nie mamy raczej tradycji jedzenia potraw, w których skład wchodzą kwiatki, nie oznacza to jednak, że nie możemy próbować nowych rzeczy.