Rodzaje krajalnicy do chleba

Kupno pieczywa na kromki stało się niezwykle popularne. Chleb w całym bochenku nie jest tak atrakcyjny w oczach klienta, jak chleb krojony. Aby dopasować się do gustów klientów musisz posiadać krajalnicę do pieczywa. 

Pośród wielu rodzajów maszyn do krojenia chleba warto skupić się na 3 krajalnicach. Oto sprawdzone modele krajalnicy do pieczywa. 

Krajalnice traktowe 

rekomendowane noże do krajalnicTo klasyczny rodzaj krajalnicy to pieczywa. W przypadku tego typu urządzenia możemy spotkać się z krajalnicami półautomatycznymi oraz automatycznymi. Pierwsza grupa posiada rekomendowane noże do krajalnic o rozstawie od 8 do 11 mm. Niektóre wersje kroją pieczywo o grubości 11-12 mm. W zależności od wyboru cięcia rekomendowane noże do krajalnic powinny obsłużyć od 150 do 200 bochenków na godzinę. Wydajność o podanych parametrach znajdzie swoje zastosowanie w rodzinnych piekarniach oraz małych stoiskach z pieczywem. 

Krajalnice taśmowe 

To następny rodzaj krajalnicy. Ta wersja jest przeznaczona do użytku samodzielnego albo z pomocą personelu sklepu. W przypadku rekomendowane noże do krajalnic taśmowych warto zastanowić się nad odpowiednim rozstawem noża. W przypadków krajalnicy samoobsługowej rozstaw noża może wynosić od 5-25 mm. Należy dodać, że rekomendowane noże do krajalnic samoobsługowych posiadają specjalne osłony do ochrony rąk. Aby zwiększyć poziom bezpieczeństwa urządzenie automatycznie nakierowuje chleb na rekomendowane noże do krajalnic dzięki czemu klient może uniknąć licznych ran. W celu łatwego transportu sprzętu po hali sprzedaży zamontowane specjalne kółka. 

Krajalnice do krojenia poziomego 

To specyficzny rodzaj krajalnicy. Spotkanie tego typu urządzenia jest niezwykle rzadkie, dlatego warto poświęcić mu chwilę uwagi. Perła technologiczna posiada rekomendowane noże do krajalnic poziomych. Te typ noża nadaje się do krojenia bułek pod hamburgery oraz hod dogi. Krajalnica z nietypowym rozstawem noży przekroi nawet długą bagietkę. Niektóre rekomendowane noże do krajalnic poziomych nadają się do cięcia półpełnego, gdzie grubość części łączącej może wynosić nawet 1mm. 

Z pewnością stosowanie krajalnicy znajdzie swoje przeznaczenie w wielu branżach gastronomii. Krajalnice możemy znaleźć nie tylko w sklepie czy piekarni. Krajalnica znalazła swoje zastosowanie także w cukierni. Niektóre modele nadają się do równego cięcia ciast tj. biszkopt.